HOBBYMANIE(5)

Rajská polévka? Nuda, vyzkoušejte rajčatovou, je to velký rozdíl!

Rajčatová a rajská, to je veliký rozdíl! Řeč tedy bude nadále o polévce rajčatové, byť obsahuje také hromadu cibule, cuketu a dokonce baklažán, tedy lilek (přidává se o trochu později, protože má jemnou strukturu)! Mohlo by se tedy zdát, že příbuznost s italskou specialitou zvanou minestrone je na místě, ale nenechte se zmást. Tady tvoří základ dobrý hovězí vývar i s masem a rovněž rajčatový protlak. Žádný kečup, který je dochucený.
Chuť polévky pak určuje už jen použitá zelenina, přídavek soli, cukru a nakonec bohatá kytice petrželky. A až ji budete dochucovat, přidávejte nejprve postupně sůl, a jakmile polévka ztratí ostrou příchuť, použijte cukr. Výsledná chuť musí být jen lehoučce nasládlá!

Recept na vydatnou rajčatová polévku:
500 g předního hovězího masa (může být kližka) » 125 g másla » 4 větší cibule » 2 mladé cukety » 6 velkých rajčat » 145 g rajčatového protlaku (mohou být i dvě balení) » 1 lilek, sůl a cukr dle chuti » bohatá kytička petrželky » jarní cibulka

 

Jak na to krok za krokem:

Omyté maso vložte do studené vody, přiveďte k varu a zvolna je vařte doměkka. Vývar přisolte. Ve velkém kastrolu osmahněte na polovině másla na plátky pokrájenou cibuli společně s cuketou, oloupanou a nakrájenou na tenká kolečka.
Jakmile cibule začne sklovatět, přidejte rajčatový protlak a pokrájená rajčata, která jste dopředu spařili vroucí vodou, zchladili ve studené a zbavili tenké slupky. Dále přilijte scezený vývar a za občasného míchání vše zvolna vařte asi 15 minut. Přidejte oloupaný a na tenké plátky nakrájený lilek, maso rozdělené na menší kousky a opět vše vařte 10 minut.
V závěru vaření polévku dochuťte solí a pískovým cukrem (ztratí ostrou chuť a získá naopak příjemně nasládlou). Po odstavení vmíchejte sekanou petrželku (nešetřete jí!) nebo jarní cibulku a nechte v polévce rozpustit zbytek másla.

Náš tip: Rajčatovou polévku můžete podávat okamžitě, ale na druhý den je výrazně lepší. Výborná je s topinkami potřenými česnekem

Napsat komentář