HOBBYMANIE(5)

Sluníčková atrakce: Nepečené, 4x vrstvené višňové kostky

Nenechte se při přípravě tohoto nepečeného zázraku odradit značným objemem jednotlivých náplní. Především ovocnou krupicovou kaši je třeba vařit ve velkém kastrolu a totéž platí o vanilkovém pudinku ze 3 sáčků! Velikost dezertu a tedy i množství jednotlivých ingrediencí je samozřejmě možné omezit na polovinu, ale nutné to není. Přesvědčí vás o tom nakonec zájem vašich hostů i domácích strávníků o tento originální sváteční dezert. A to navzdory počáteční nedůvěře vůči vařenému krupicovému základu. Jednoduše hoďte tyto obavy za hlavu a pusťte se do kuchtění. A možná recept nakonec zařadíte mezi své nejoblíbenější!

Náš tip 1:
Nálev z třešňového, někdy i višňového kompotu bývá mnohdy barevně poněkud mdlý. Provařenou krupicovou ovocnou kaši se proto vyplatí dle potřeby přibarvit trochou cukrářského červeného barviva.

Recept na vrstvené višňové kostky:
250 g máslové nebo cereální sušenky (Petit, BeBe apod.); ovocná náplň: 200 g krupice, 300 g krupicového cukru 1 velký višňový nebo třešňový kompot (850 ml); vanilková náplň: 3 sáčky vanilkového pudinku 8 krupicového lžic cukru 1 l mléka 180 g másla; tvarohová náplň: 150 g bílého jogurtu 4 plátky želatiny trocha vody 250 ml smetany ke šlehání

Jak na to krok za krokem:

Dno pekáčku 25 x 38 cm vyložte fólií a rozložte na ni vrstvu sušenek, aby nepřesahovaly přes sebe (jedna vedle druhé!). Dále připravte ovocnou vrstvu: Do většího kastrolu nasypte krupici s cukrem a přilijte nálev ze scezeného kompotu dolitý vodou na objem 1 litru. Kaši přiveďte za stálého míchání k varu, oheň stáhněte a nechte hmotu zhoustnout (nutno stále míchat!). Po odstavení do ní vmíchejte scezené překrájené višně a vše nalijte na vrstvu sušenek v pekáčku.
Než ovocná hmota zchladne, připravte třetí vrstvu: V kastrolu promíchejte pudinkový prášek s cukrem, přilijte mléko, pudink za stálého míchání svařte a provařte (pozor na větší množství hmoty!). Pod fólií nechte pudink zchladnout a vlažný zašlehejte do másla vypracovaného doběla. Krém rozetřete na ztuhlou ovocnou náplň a opět vše zchlaďte. Poslední vrstvu tvoří pěna, jejíž základ tvoří bílý jogurt vymíchaný s rozehřátou vlažnou želatinou (nutno nechat dopředu nabobtnat v troše vody). Jogurt s želatinou hned vmíchejte do pevné šlehačky a krém na dezert hladce rozetřete. Vše pak nechte opět v chladu ztuhnout.

Náš tip 2:
Rozkvetlé sedmikrásky představují skvělou dekoraci takového nepečeného sladkého dezertu. Jsou totiž jedlé, pouze je opláchněte vodou a opatrně osušte

NEPŘEHLÉDNĚTE!!!
Tento recept jsme převzali z časopisu Knihovnička Recepty. 

 

 

Napsat komentář