HOBBYMANIE(5)

Tartaletky, aneb jak kvetou ovocné lekníny?

Našinec by řekl, že spíše než dortíky připomínají tartaletky přerostlé košíčky. Vždyť se pečou v podobných formičkách, i když o něco větších, a také se obdobně zdobí! Ovšem pozor, v zemi svého původu se běžně připravují i na slaný způsob a plní se nejen masem, ale i zeleninou (např. slavné květákové tartaletky madam de Berry, jež měly probudit ve strávnících zvýšený sexuální apetit). V našich končinách se ovšem nejvíc rozšířila jejich sladká podoba, která pracuje převážně s klasickým lineckým těstem. Zdobit se pak dají libovolně, v tomto případě jsme zvolili originální tvarohovou náplň zjemněnou žloutkovou pěnou. Zkuste je!

Recept na tvarohové ovocné tartaletky:
300 g hladké mouky,
100 g moučkového cukru 150 g másla 1 vanilkový cukr 2 žloutky tuk do formiček; tvarohový krém: 4 žloutky 150 g moučkového cukru 1 balíček vanilkového cukru 250 g tvarohu; na ozdobu: čerstvé jahody kiwi či jiné ovoce mandlové lupínky

Smíchejte sypké přísady, přidejte máslo, žloutky a vypracujte vláčné těsto. Po odpočinutí v chladu je rozválejte na 3 mm a formičkou na tartaletky z plátu vypíchněte vroubkovaná kolečka. Formičky vytřete tukem, vložte do nich po plátku těsta, lehce je přitiskněte a na plechu všechny dorůžova upečte (180 ºC po dobu 20 minut). Upečené a mírně zchladlé dortíky vyklopte a připravte si krém: Žloutky vyšlehejte nad párou s  cukrem do pěny. Vlažnou hmotu zašlehejte do tvarohu (nejlépe ruční metlou), hladký krém naplňte do sáčku s řezanou špičkou a nastříkněte z něj do košíčků větší čepice. Každou ozdobte plátky ovoce, tartaletky posypte mandlovými lupínky a hned podávejte. (-iri-)

Napsat komentář