HOBBYMANIE(5)

Bezlepkové dorty: Pěkně nažhavený Mexičan

Čokoláda „šmrcnutá“ pikantním chilli je dnes velice módní záležitost, ale není to žádná novinka. Pochutnávali si na ní už dávní Aztékové! A vy si nyní můžete připravit podobně naladěný dortík. Je výborný, pokud to s přídavkem uzených chilli papriček nepřeženete. Použijte produkt jemně vločkovaný, který je běžně k dostání. A pokud snad sáhnete po chilli mletém, potom jeho množství oproti receptuře omezte. V mechově vláčném čokoládovém piškotu nesmí převážit pikantní příchuť nad ostatními složkami. Spíše je musí harmonicky doplnit; rozvine se na patře teprve poté, co si vychutnáte jeho jemnou strukturu ochucenou čokoládou a mandlemi. Mouka zde zcela chybí, je to tedy dortík vhodný i pro celiaky. A až ho doplníte vydatným smetanovým čoko krémem, čeká vás neskutečný pohádkový požitek i prožitek.

Náš tip: Základ těsta s 6 vyšlehanými vejci a strouhanými mandlemi bez přídavku mouky nevzbudí u příznivců klasického pečení příliš velkou důvěru, „vylepšit“ je proto můžete trochou kypřicího prášku do pečiva (stačí 1 lžička). Korpus pak pečte na tradiční test špejlí, těsto na ní nesmí lepit! Výsledkem vašeho snažení tedy nebude hutné brownies, ale krásně nadýchaný vatovitý čoko korpus, který můžete podávat i bez potěru krémem. Stačí jej poprášit moučkovým cukrem.

Fajnově čokoládový mexický dort – co budete potřebovat:
225 g másla, 180 g hořké čokolády, 6 vajec, 50 g hnědého třtinového cukru, 120 g krupicového cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 100 g jemně strouhaných neloupaných mandlí, 1,5 lžičky mleté skořice, 1 lžička uzeného chilli (nejlepší jsou vločky); čokoládový krém: 250 ml smetany ke šlehání, 75 g krupicového cukru (nemusí být), 100 g hořké čokolády, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce prosátého práškového kakaa; na posypání: červený pepř (cukrářské zdobení)

Jak na to krok za krokem:

Máslo rozehřejte zvolna v rendlíku na plotně (můžete v misce v mikrovlnce) a nechte v něm rozpustit na kousky nalámanou čokoládu. Vše dohladka vymíchejte a nechte zcela vychladnout. Mezitím v míce vyšlehejte rozklepnutá vejce se třtinovým, krupicovým i vanilkovým cukrem a postupně do světlé pěny šlehačem zapracujte zchladlý máslový čokoládový základ a stěrkou do něj zvolna zapracujte neloupané strouhané mandle promíchané s oběma druhy koření. Těsto hned nalijte do formy o průměru 22 cm s kolečkem papíru na pečení na dně (pracujte rychle, aby mandle nesedly ke dnu!) korpus upečte v troubě vyhřáté na 170 °C (cca 30 až 40 minut, nutná zkouška špejlí). Hotový nechte ve formě cca 10 minut vydýchat, opatrně uvolněný a vyjmutý na mřížku pak nechte zcela vychladnout.
V předstihu připravte krém: Smetanu oslazenou krupicovým cukrem (nemusí být) přiveďte v rendlíku na plotně téměř k bodu varu, po stažení v ní nechte rozpustit na kousky nalámanou čokoládu a vše vymíchejte metličkou dohladka. Základ nechte zcela vychladnout (nejlépe ho uložte alespoň na 2 hodiny v chladničce) a šlehačem ho vypracujte do podoby pěny, do které ještě zašleháte moučkový cukr promíchaný s jemně prosátým kakaem. Hutným krémem potřete hojně povrch i bok dortu a přidejte posyp kuličkami červeného pepře nebo cukrářským zdobením. Dort podávejte vychlazený.

Hlavní foto: thewinsomebaker.com
Fotopostup: Jiří Savinec

 

NEPŘEHLÉDNĚTE! Návod na tento mexický dort jsme převzali z květnového vydání unikátního časopisu Dortománie 05/2015. Najdete v něm spoustu další inspirace. Nemusíte pro něj chodit do trafiky, v digitální podobě si ho stejně jako archivní čísla můžete objednat ZDE ►►►►►

Napsat komentář